streda 25. augusta 2010

Strašidelné pozadie strany SaS


Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa na slovenskom politickom spektre objavila ako blesk z jasného neba. Takmer tri roky po nástupe Ficovej vlády sa tri parlamentné politické strany SDKÚ-DS, KDH a SMK-MKP zmietali vo vnútorných konfliktoch a opozičnej bezzubosti. Nech sa nová vláda dopustila akéhokoľvek škandálu, dôverou ľudí to nikdy radikálne neotriaslo. Nie preto, že by voličov koalície tvorilo tupé negramotné stádo, ako sa nás snažia presvedčiť anonymní internetoví "diskutéri", ale práve preto, že na druhej strane stáli staré známe tváre, na ktorých počínanie si v politike ešte občania nezabudli. V tejto všeobecnej atmosfére nedôvery voči pôvodným pravicovým stranám sa zrazu obajavil nový element - mladá, moderná, liberálne strana. Sľubovala dekriminalizáciu marihuany, registrované partnerstvá či odluku cirkví od štátu - všetko polupárne témy medzi veľkou časťou mladých voličov. Na naše mestá zaútočila masívnou billboardovou kampaňou s jednoduchými, miestami až primitívnymi heslami ako "Chceme odbirníkov, nie Jánošíkov" či "Ďakujte boľševikovi!". Predseda strany Richard Sulík sa blysol vyhláseniami, že SaS je jedinou stranou bez bývalých komunistov a "eštébákov" (čo napokon nebola pravda - agent ŠtB sa ocitol aj na kandidátke SaS do NR SR), či arogantným a bohovorným vyhlásením, že nemá záujem o voličov Smeru, iba o nerozhodnutých voličov.

SaS sa vďaka 12,14 % hlasov najmä mladých voličov (ktorým okrem marihuany sľubovala napríklad aj spoplatnenie školstva) dostala do parlementu na prekvapujúcom treťom mieste. Prvé týždne pôsobenia SaS vo vláde a v parlamente však priniesli mnoho nepríjemných prekvapení. Počínjaúc nomináciami - predavač kopíriek Sulík ako predseda NR SR, reklamný agent Miškov ako minister hospodárstva, manažér odbytu Kauflandu Galko ako minister obrany, internetový bloger Mihál ako minister práce a televízny moderátor Krajcer ako minister kultúry. Navyše možno spomenúť niektorých štátnych tajomníkov - Lucia Nicholsonová bez vysokej školy, či Martin Chren, ktorý sa netají obdivom k Pinochetovej vláde v Chile. Kauzy ako Sulíkovo správanie sa na verejnosti, spoločnosť Liberálny dom, s.r.o., či Mihálove vyhlásenia sa valili jedna a druhou. Vynára sa otázka - kto sú títo ľudia? Je SaS naozaj stranou amatérov, babrákov a hochštaplerov, ktorí sa vďaka vynikajúcemu marketingu dostali k moci? Alebo je za touto stranou niekto, resp. niečo úple iné?

Na tomto mieste dávame do pozornosti dva články z už zaniknutého týždenníka Žurnál:

http://www.izurnal.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=199&Itemid=89

Tento článok pojednáva o katastrofálnej situácii v slovenskej Vojenskej spravodajskej službe, ktorá je v rozklade minimálne od konca 90. rokov. Jej príslušníci sa namiesto zahraničnej rozviedky, ktorú majú v náplni práce, venujú "špicľovaniu" doma na Slovensku, a hlavne kšeftom so zbraňami a iným vojenským materiálom. Po prevalení sa posledných káuz na Ministerstve obrany si aj bežný občan vie predstaviť, aké peniaze sa krútia v tejto oblasti, odkiaľ vďaka vysokému stupňu utajenia neprenikajú na verejnosť takmer žiadne informácie. Zároveň nie je ťažké domyslieť si, že príslušníci vojenskej rozviedky patria k tým najinformovanejším ľuďom v brandži. Posuňme sa o niekoľko rokov - prichádza na rad ďalší článok:

http://www.izurnal.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=3407&Itemid=89

Je rok 2009 a skupina 15 príslušníkov vojenskej rozviedky opustila armádu. Skutočným dôvodom na tento krok boli kroky ministrov za Smer, ktorí túto skupinku oberali o kšefty v prospech vlastných spriaznených podnikateľov. Zo zbrojárskej skupiny okolo otca a syna Weisovcov s kontaktmi vo Vojenskom obrannom spravodajstve (VOS - vojenská kontrarozviedka) vznikla nová strana SDĽ, čo sa pred voľbami stalo všeobecne znýmym verejným tajomstvom. Čo sa však stalo so spomínanou skupinkou 15 ľudí z druhej tajnej vlužby - Vojenskej spravodajskej služby (VSS - vojenská rozviedka)? Všimnite si dátum posledného článku - 14. október 2009. Podľa článku spomínaní dôstojníci odišli z armády "v posledných mesiacoch". Zaujímavý je dátum registrácie strany SaS - 28. marec 2009.

Strana SaS neuvádza okrem svojich členov žiadnych sponzorov. Na prvý podľad transparentne financovaná nevídaná reklamná kampaň má však niekoľko slabých miest. Sulík ani Minál nie sú marketingoví géniovia - za samotným výberom ľudí do strany, výberom cieľovej skupiny voličov, tvorbou straníckeho programu podľa nálad cieľovej skupiny, a napokon za tvorbou samotných hesiel, billboardov a facebookového prívalu propagandy stoja marketingoví mágovia, ktorých služby nie sú vôbec lacné. A práve odídení príslušníci VSS nepatria vďaka kšeftom so zbraňami medzi najchudobnejších...

Presuňme sa o niekoľko mesiacov dopredu - parlamentné voľby 2010. Strana SaS sa pred voľbami zameriavala na ekonomické a spoločenské témy - dane, odvody, úloha štátu v hospodárstve, marihuana, registrované partnerstvá a podobne. O armáde ani slovo. O to prekvapujúceišie pôsobí, že SaS od samého začiatku koaličných rokovaní trvala na obsadení ministerstva obrany, proti čomu nikto s koaličných partnerov nijako zvlášť nenamietal. SaS napokon šokovala nomináciou diletanta Ľubomíra Galka do tejto funkcie - nový minister obrany nikdy nepracoval v bezpečnostnom sektore, posledné roky pôsobil v hypermarketoch, dokonca ani neovláda angličtinu. Inak povedané - ideálny kandidát pre skupinku, ktorá chce mať v rezorte obrany voľné ruky bez toho, aby ju bol minister schopný a vôbec ochotný kontrolovať.

Prvé rozhodnutie ministra Galka bolo vymenovanie nového riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby - stal sa ním Milan Hudec. Čitateľa tohto článku už neprekvapí, že práve tento Milan Hudec bol jedným z pätnástich odídencov z VSS, a že spolu s ním sa do vojenskej rozviedky vrátila celá skupinka. Veľký návrat k moci a korytám dočasne pozastavil škandál s falošnou bezpečnostnou previerkou nového šéfa VSS, strana SaS však už splnila svoj hlavný účel. Mladí študenti, ktorí ju volili pre lákavý liberálny program, sa nestačia čudovať. A zvyšok Slovenska sa má na čo tešiť.

12 komentárov:

  1. Tento clanok sa ani omylom neda povazovat za objektivny a je az smiesne ako sa snazi ociernovat kazdeho v Sas, nehovoriac o tom ze su v nom pouzite mylne a zavadzajuce informacie. Ale ked uz, co tak napisat o pozadi napr. SMER-SD? Kto tu kradol az sa prasilo? To nikoho nezaujima?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mato.x - ze by (S)Hulík osobne ? nebolo to nic noveho, alebo SaS je tvoja modla ? musis byt dost hlupy ked dokazali oblbnut slabymi marketingovymi tahmi. BOhuzial aj tebe podobni ziju na SLovensku preto je mozne ze u nas sa do parlamentu dostali ludia ako Rusko, Sulik apod. Co je smutnejsie vy sa na svojej sprosti nikdy nepoucite. Odvadzanie pozornosti smerom na Fica je po volbach viac ako trapne,ale co ine takym ako ty a ich politickej reprezentacii asi ostava. Ide sa kradnut znova vo velkom, tak treba odputat pozornost a SaS si uz teraz nakradlo viac nez dost, nehovoriac o ich pokuse privatizovat parlament a vytlct prachy z "demokracie".

    OdpovedaťOdstrániť
  3. privatizovat parlament? vytlct prachy z demorkacie? pre Boha, kde to zijes chlape...

    nehovoriac o tom, ze clanok je vyrazne tendencny a prakticky v kazdom odstavci uvadza domnele, ale hlavne nepravdive informacie.

    ak sa chce hrat autor na novinara, nech sa paci, nech si nastuduje urcite veci predtym, nez napise kriticky clanok. takto tento platok nevyznieva kriticky, ale uplne diletantne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Za tendecny je skor mozne povazovat tvoj prispevok ako slepeho pritakavaca bez stipky nadhladu a orientacie v danej problematike. Skus si najprv danu problematiku nacitat a ziskat nejake relevantne info predtym ako sa pustis do komentovania niecoho o com "nemas ani paru". Povedal by som, ze si este jeden z poslednych skalnych SaS (podniku vytvoreneho na obohatenie sa na politke alá Rusko a spol.), ktory slepo nasleduju svoju internetovu modlu. Nebudem tu uz omielat verejne zname kauzy liberalny dom + zalezitosti ohladom ministerstva obrany a vydieranie za ucelom uplacania zo strany "obycajnych ludi" a to su vo vlade par dni. O vyssie spominanom pozadi strany asi ani nemusime diskutovat, to su overitelne fakty. Si budto strasne naivny alebo zamerne ignorujes po pripade odobrujes postup ludi, ktori vnimaju Slovensko a jeho parlament iba ako platformu vhodnu na ziskavanie novych zakziek a pod. O to viac je to do oci bijuce, ze sa k tomu dobrovolne priznavaju a chvalia sa tym. Zakrocit uz musela aj radicova, ktorej sa to pomaly, ale iste sype pod rukami. Preto nejake tvoje hodnotenie clanku vyssie mi pride ako nejaka detska reakcia bez argumentov a nejakej zmysluplnej kritiky, ktora sa hodi akurat tak na facebook do skupiny volicov SaS a nie do nejakej otvorenej diskusie. V druhom prispevku si nejako zabudol na prve prikazanie a hybnu silu SaS a to ze v kazdej vete povies aspon jeden invektiv na Smer/Fica apod. Takto mozno zhrnut celu agendu SaS (nejake somariny ako marihuana, imunita apod. spominat hadam asi netreba, su to veci, ktore boli urcene na nabalenie slaboduchych ludi a po odzneni neuspesneho referenda siteho horucou ihlou kvoli efektu, budu zahrane do outu).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Imedia - pravda je všetko to, čo ste napísali. Som presvedčený, že ešte veľa vecí okolo SaS nevieme. Žiaľ !

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ten MaťoS- to je Maťo s...ár- len taký môže obhajovať Spermiomana a jeho zhulenú bandu. Nie som prívrženešc SMER-u SD, ale ten amatérizmus a tá arogancia tzv "politikov" SaS-ácke(znie ako SS-áskej) strany je obludná!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dnes som započul v rádiu že sa zamestnanec ministerstva obrany vozil na aute ktoré patrí nejakej zbrojarskej spoločnosti, Na internete zatial ani zmienka ale hned som si spomenul na tento článok.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. http://spravy.pravda.sk/uradnik-rezortu-obrany-sa-vozi-na-aute-zamestnanca-zbrojarskej-firmy-1k7-/sk_domace.asp?c=A100930_074624_sk_domace_p23

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja si osobne myslim, ze za stranou SaS je urcite tajne spolocenstvo iluminatov... pripadne Vesmirni lide a Astar Seran, ktory prostrednictvom tejto strany chce ovladnut slovensky holubici narod...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. To sa neda citat. Uz prve 2 vety su hlupost. Ked chces pisat o politike a realite, tak to nemozes pisat ako Harryho Pottera.

    Zvysok vobec nema zmysel komentovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. strasne picoviny. ze slovaleaks na blogspote... dovolte sa mi zasmiat Hahahaha

    OdpovedaťOdstrániť